User Tag List

Էջ 2 9-ից ԱռաջինԱռաջին 123456 ... ՎերջինըՎերջինը
Ցույց են տրվում 16 համարից մինչև 30 համարի արդյունքները՝ ընդհանուր 126 հատից

Թեմա: Մետաբոլիզմի ու սննդակարգի մասին խառը քննարկումներ

  1. #16
    Պատվավոր անդամ
    Վիշապ-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    03.12.2007
    Հասցե
    Կալիֆորնիա, գյուղ Արևահովիտ
    Գրառումներ
    7,474
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Մեջբերում Ուլուանա-ի խոսքերից Նայել գրառումը
    Ես երևի շատ տարօրինակ հղի եմ եղել. բոլոր հղիություններիս ժամանակ կերել եմ ճիշտ նույնքան, ինչքան ոչ հղի ժամանակ, անընդհատ ուտելու պահանջ չեմ ունեցել երբեք, նաև որևէ կոնկրետ ուտելիքի նկատմամբ հատուկ ուժեղ ցանկություն չեմ ունեցել: Ըստ ընդունված համոզմունքների` երևի պիտի նիհար, թերհաս ու հիվանդոտ երեխաներ ունենայի, բայց երկու երեխաներս էլ ծնվել են լիարժեք առողջ, լրիվ նորմալ քաշով ու բոյով: Քաշս էլ ծննդաբերելուց հետո նույնն ա եղել, ինչ մինչև ծննդաբերելը:

    Կանաչ թեյը, բազմաթիվ օգտակար հատկություններով հանդերձ, նաև կոֆեին ա պարունակում, հետևաբար չարաշահել չարժե: Չնայած սուրճ խմողները սենց թե նենց հղիության ընթացքում էլ են հիմնականում շարունակում սուրճ խմել, բայց հղիության ժամանակ ընդհանուր առմամբ խորհուրդ ա տրվում կոֆեինից հնարավորինս խուսափել: Ուղղակի եթե մարդը սովորականի պես սուրճ ա խմում հղի ժամանակ, դրան մի հատ էլ կանաչ թեյ ավելացնելը կարող ա արդեն շատ լինի, էլի:
    Ընդունված նորմ է, որ հղիների մոտ մի փոքր ախորժակի բարձրացում կարող է նկատվել, բայց դե ոչ հիվանդագին: Ախորժակի պահպանումն ու լավ զգալը պարզ է, որ հրաշալի է:

    Իսկ կանաչ թեյի մի բաժակը 20-30 միլիգրամ կոֆեին է, շատ ժամանակ մեծ խնդիր չի: Բժիշկներն ասում են օրեկան մինչև 200մգ կոֆեինը օքեյ է հղիներին: Ես հղի չեմ եղել, չգիտեմ…
    Բայց թվում է, թե հանգիստ կարելի է մի երեք բաժակ կանաչ թեյ խմել քաղցը մեղմելու ու մետաբոլիզմի համար: Մաքսիմում մի բաժակ էլ դառը սուրճ, եթե օրգանիզմը թույլ է տալիս:
    Բայց մարդ կա, մի փոքր կոֆեինի դոզայից դյուրագրգիռ է դառնում, էդ դեպքում մնում են անշառ կոճապղպեղի ու անանուխի թեյերը:
    Si vis pacem, para bellum

  2. Գրառմանը 1 հոգի շնորհակալություն է հայտնել.

    Ուլուանա (07.01.2023)

  3. #17
    ավագ մոդեր
    Ուլուանա-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    17.03.2006
    Հասցե
    ԱՄՆ
    Տարիք
    44
    Գրառումներ
    12,738
    Բլոգի գրառումներ
    21
    Mentioned
    31 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Մեջբերում Վիշապ-ի խոսքերից Նայել գրառումը
    Ինձ թվում է բուսակերության պրոպագանդաները հիմնված են ավելի շատ բարի ցանկությունների վրա, քան թե իրականության, այսինքն ահագին մոտ են կրոնական պնդումներին։ Եվ աշխարհում բուսակերների ահռելի քանակություն բուսակեր են հենց կրոնական պատճառներով ու ոչ թե առողջություն պահպանելու։
    Ինձ ծանոթ բուսակեր գործընկերներ տառապում են շաքարախտից ու ճարպակալումից, այսինքն ձևական առումով բուսակերությունը ահագին վերացական է առողջության տեսակետից։
    Իհարկե առողջ բուսակերություն կա՝ վերամշակված սննունդը բացառելով, ընդեղենի ու ձավարեղենի միջոցով անհրաժեշտ սննդանյութերի պակասը լրացնելով, բայց նման է, որ դա ավելի բարդ է, թե արդյունավետության ու թե գործնական տեսակետներից, եթե համեմատենք կենդանական/խառը սննդակարգի հետ։
    Եթե կենդանականի դեպքում մարդս զուտ միայն միս ուտելով (carnivore) կարող է երկար ապրել, նույնը չի գործում բուսականի դեպքում, չկա այնպիսի բույս, միայն որով կարելի է երկար ապրել։ Ասենք միայն ցորենով ձեզ սպառնում է արագ ճարպակալում ու տանջալից մահ։
    Ստիվ Ջոբսը աշխարհի ամենախելոք մարդկանցից մեկը լինելով հանդերձ, թյուրիմացաբար կարծել է, թե միայն խնձոր ու գազար սպառելով կարող է կյանքը երկարացնել, այնինչ ավարտեց ենթաստամքսային գեղձի քաղցքեղով։ Քաղքենի բժշկական քննարկումները բնականաբար չեն ընդունում կապը ու քաղցքեղը կապում են գենետիկ ու հազար ու մի այլ տխմար պատճառների հետ, բայց ոչ սննդակարգի։ Կարելի է կարծել թե մարդուս գեները սննդակարգի հետ կապ չունեն, բայց քաղցքեղն ինքը մետաբոլիկ մուտացիայի պրոբլեմ է։
    Ինձ ճշգրիտ տվյալներ հայտնի չեն բուսակերների դրդապատճառների տոկոսային հարաբերության վերաբերյալ, բայց ես ինքս բուսակեր դարձել եմ երկու պատճառներով հավասարապես` և՛ բարոյական (կենդանիներին սպանելուն դեմ լինելով), և՛ առողջական: 25 տարի ա` բուսակեր եմ ու էսքան ժամանակ դեռ ոչ մի վայրկյան չեմ փոշմանել դրա համար: Քանի որ շատ վաղ տարիքից եմ բուսակեր դարձել (16 տարեկանում), առողջական խնդիրներ չեմ ունեցել` բացառությամբ ստամոքսի հաճախակի խանգարումներից, ընդհանուր վատ մարսողությունից, որոնց մասին, կարելի ա ասել, մոռացել եմ բուսակերության անցնելուց հետո: Հայրս մի շարք առողջական խնդիրներ ա ունեցել, որոնք ավանդական բժշկությամբ համարվում էին անբուժելի, բուսակերության անցնելով ու նաև ապրելակերպի որոշակի փոփոխությունների արդյունքում բոլոր խնդիրներից ձերբազատվել ա:
    Համաձայն եմ, որ բուսակեր լինելը դեռևս առողջության գրավական չի. կարելի ա բուսակեր լինել ու միաժամանակ լիքը աղբ ուտել, միաժամանակ չհետևել անհրաժեշտ սննդանյութեր ստանալուն, ու, ցավոք, շատ բուսակերներ հենց էդպես էլ ապրում են, ու շատ մսակերներ էլ դրանից ոգևորվում են ու եզրակացնում են, թե բուսակերությամբ հնարավոր չի առողջ ապրել: Շատ լավ էլ հնարավոր ա, եթե իսկապես կարևորում ես առողջությունդ ու միաժամանակ փորձում ես տեղեկացված լինել էդ ոլորտում:

    Համաձայն եմ նաև, որ քաղցկեղը, ինչպես նաև բազմաթիվ այլ հիվանդություններ, զուտ գենետիկայով չեն պայմանավորված. մարդու և՛ սննդակարգը, և՛ կենցաղը, սովորությունները, նույնիսկ մտքերն ու հոգեվիճակը մեծ դեր ունեն էդ հարցում: Բայց հայտնի ա նաև, որ հենց միսն էլ ա նպաստող գործոն, ու ոչ միայն քաղցկեղի դեպքում. լիքը առողջական խնդիրներ կան, որոնց դեպքում խորհուրդ ա տրվում միսը կամ բացառել, կամ գոնե կրճատել: Բայց դե իրենց կյանքն առանց մսի չպատկերացնողները հաճախ պատրաստ են աչք փակել բոլոր էն հետազոտությունների վրա, որոնց համաձայն` միս ուտելը չի խրախուսվում:


    Իհարկե յուրաքանչյուր ոք ազատ է ընտրելու իր սննդակարգը, ուղղակի ես անձամբ հարցականի տակ եմ դնում շատ ընտրությունների նպատակահարմարությունը, ներառյալ բարու դրսևորումների էֆեկտիվությունը։
    Փաստացի մեր գոյությունը մոլորակի վրա տեղի է ունենում ինչ-ինչ կենդանի օրգանիզմների սպառման հաշվին, մենք չենք կարող արհեստական արժեքներ մոգոնելով մեզ ստերիլ պահել այն մոլորակից, որը ծնել է մեզ։ Բայց փիլիսոփայության դաշտերն եմ ոնց որ ընկնում։
    Կներես, բայց սպանելուց խուսափելը կամ դրան նպաստել չցանկանալը արհեստական արժեք չի, տարրական մարդկային մոտեցում ա: Հատկապես որ ապացուցված ա, որ առանց դրա էլ կարելի ա հանգիստ, առողջ, ներդաշնակ ու երկար ապրել էս մոլորակի վրա: Ի դեպ, բավական հետաքրքիր ու լուրջ ուսումնասիրություններ կան, որոնք հաստատում են, որ որ աշխարհում ամենաշատ երկարակյացներ ունեցող բնակավայրերում մարդիկ բուսական կամ հիմնականում բուսական սննդով են ապրում: Իհարկե, սննդակարգը միակ գործոնը չի երկարակեցության հարցում, բայց էդ օրինաչափությունը հստակ նկատվել ա:

    Ու, ևս մեկ անգամ հիշենք էն մասին, որ ֆիզիկական ակտիվությունը, կանոնավոր մարզանքը միշտ էլ դրական ազդեցություն ա ունենում թե՛ ֆիզիկական առողջության, թե՛ հոգեվիճակի վրա` անկախ նրանից, թե ոնց ես սնվում: Այլ կերպ ասած` եթե անառողջ եք սնվում, գոնե մարզվեք` վնասակար սննդի բացասական ազդեցությունն ինչ-որ չափով չեզոքացնելու համար: )

    Հ.Գ. Ինչքան ասեցի` խուսափեմ էս թեմայից, վերջը չհաջողվեց : Սենց թեմաները համ հետաքրքիր են, համ օգտակար, բայց ժամանակդ լրիվ խժռում են...
    Վերջին խմբագրող՝ Ուլուանա: 07.01.2023, 02:19:
    Երջանկությունը ճամփորդելու ձև է, ոչ թե նպատակակետ։
    Ռոյ Գուդման

  4. Գրառմանը 2 հոգի շնորհակալություն են հայտնել.

    enna (07.01.2023), Վիշապ (07.01.2023)

  5. #18
    Պատվավոր անդամ
    Վիշապ-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    03.12.2007
    Հասցե
    Կալիֆորնիա, գյուղ Արևահովիտ
    Գրառումներ
    7,474
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Մեջբերում Ուլուանա-ի խոսքերից Նայել գրառումը
    ...

    Հ.Գ. Ինչքան ասեցի` խուսափեմ էս թեմայից, վերջը չհաջողվեց : Սենց թեմաները համ հետաքրքիր են, համ օգտակար, բայց ժամանակդ լրիվ խժռում են...
    Բա ես ինչ ասեմ, հենց էսօր պրոյեկտ պիտի ավարտեմ ուղարկեմ կլիենտին :Ճ Լավ, քանի «քշվում է», գրեմ:

    Ուրեմն «կենդանիներին սպանելուն դեմ»-ի վերաբերյալ. Եթե ողջ աշխարհը անցնի բուսակերության, ապա կովերն ու հավերը պիտի վայրի դառնան ու մեծ մասը բնաջնջվի, որովհետև ադապտացված չեն առանց գոմերի ու ֆերմաների ապրելուն, այսինքն տրամաբանությունը կաղում է:
    Ասենք նույն տրամաբանությամբ մարդս կարող է ասենք եղնիկներին պաշտպանել առյուծներից: Շատ չեմ խորանա, բայց կոնկրետ ինձ համար չի աշխատում այդ «բարի ցանկությունը»:
    Ավելին ասեմ, ես դեմ եմ անմահությանը, եթե ինչ-ինչ հրաշքով գիտնականները անմահության էլիքսիրը հայտնաբերեն, դա կլինի մարդկության մեծագույն ապուշություններից մեկը, տիեզերքի բոլոր օրենքներին հակասող:
    Կովերի կյանքի նպատակը մարդու սնունդ դառնալն է, այլ նպատակ կովերը չունեն, գնացեք ցանկացած կովի հարցրեք :Ճ Էս թեմայով կարելի է անվերջ փիլիսոփայել ու տեղ չհասնել:

    Հիմնական ասելիքս այն է, որ մսամթերքից անհրաժեշտ նյութերը յուրացնելն ավելի հեշտ է քան բուսամթերքից, և մարդս իր մարսողական համակարգով օպորտունիստ ամենակեր է խոզերի, ջրարջերի ու առնետների նման,
    դրա համար բոլոր բժշկական հետազոտությունները կատարում են առնետների ու մկների վրա ու օրգաններն էլ պատվաստում են խոզերից: Հաշտվեք այս մտքի հետ, կամ էլ մի հաշտվեք, դրանից բան չի փոխվում:

    Հա, կա առողջ բուսակերությունն իր թերություններով հանդերձ՝ խելացի պահելով կարելի է ձեռք բերել բաղձալի առողջությունն ու ձերբազատվել ասենք քաղցքեղից, բայց բարդ է:
    Իմ ծանոթներից մի տատիկ մի 30 տարի առաջ անցել է հումակերության, որով ձերբազատվել է կանացի օրգանների քաղցքեցից ու հիմա 80-ն անց է, սակայն դեմենցիայի նշաններ ունի:
    Ասում են, բուսակերությունը դեմենցիայի ռիսկեր ունի, եթե անհրաժեշտ խոլեստերինի ու վիտամին Բ12-ի պահանջները չեն բավարարվում, դրան գումարած բարձր տարիքում ավելի հաճախ են ոսկորների ու մկանների թուլությունները,
    նման սակավաթիվ հետազոտություններ կարելի է գտնել, մեջը փող չկա ու հետաքրքրություն չկա, և շատ պայծառ չի, ինչքան կարելի է կարծել:

    Մսի քաղցքեղին նպաստելու հետազոտությունների մասին էլ կարելի է լիքը հակասական ինֆո գտնել ու տոննաներով թերություններ, վերջին հետազոտությունները ասենք կարմիր մսի ու քաղցքեղի միջև կապի ոչ մի լուրջ ապացույց ցույց չեն տալիս:
    Թույլիկ հիմնավորումներ կան, թե կարմիր միսը շատ բարձր ջորևմաստիճաններում էփելիս քաղցքեղածին հետերոսայքլիկ ամիններ է առաջացնում, ու ինչ-ինչ ողորմելի թվեր հավանականության մասին, ավելի քիչ, քան ամենօրյա բենզինի այրման ծուխը շնչելիս է կեղտոտ քաղաքներում:

    Հիմնական խնդիրը հետևյալն է՝ ինսուլինի դիմադրողականություն ունեցող և/կամ կատաբոլիկ խնդիրներ ունեցող մարդիկ, որոնց օրգանիզմը մկանային սպիտակուցը ավելի արագ է սպառում, քան յուրացնում է սննդից, միայն բուսականով վերականգնվելը, կամ ապրելը կարող է դժվար, կամ անհնարին լինել:
    Կետոգենիկ վիճակ ու երկարատև ծոմեր առանց էներգիայի տատանումների վայթե բուսակերությամբ շատ ավելի բարդ է ունենալը։
    Սա ամեն մարդու բան չի, այսինքն, կամ մարդս պիտի կենդանական սնունդ ուտի, կամ հաշտվի խեղված առողջությամբ համեմատաբար կարճ գոյություն քարշ տալու հետ, ինչքան էլ որ սա հետույքային է հնչում: Մեծ պատկերն է պետք տեսնել ու երկարաժամկետ՝ 50-ն անց, 60-ն անց, 70-նց անց ու Աստված տա՝ ավել։
    Իսկ եթե մարդս դեռ չի հասցրել մետաբոլիկ խնդիրներ վաստակել ու իրեն լավ է զգում բուսական սնունդով, սպիտակցուներն ու ճարպերը կարողանում է լոբազգիներից ու այլ հատիկավորներից ադեկվատորեն յուրացնել (ոչ բոլորն են կարողանում, լոբազգիները շատերի համար դժվարամարս են, ոմանց համար էլ տոքսիկ), ապա կանաչ ճանապարհ։ Ես անձնական փորձիցս թերահավատ եմ, թե չէ ինքս էլ հաճույքով կանցնեի բուսակերության։
    Si vis pacem, para bellum

  6. #19
    Բարի ճանապարհ One_Way_Ticket-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    19.03.2009
    Հասցե
    Ուղևորի ծոցագրպան
    Տարիք
    40
    Գրառումներ
    3,624
    Բլոգի գրառումներ
    32
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Իմ փորձը բավական պրիմիտիվ է։ Քանի տարի է, ինքս պրակտիկորեն ուտելիք չեմ պատրաստում։ Այսինքն, չգիտեմ ինչ եմ ուտում, ու քանի որ Michelin star ռեստորաններում չեմ սնվում, հաստատ բարձրօրակ ինգրեդիենտներ չեն օգտագործում։ Այդուհանդերձ, ախորժակի, մարսողության ու քաշի հետ ոչ մի խնդիր չունեմ, քանի դեռ․․․ բավարար չափով միս եմ կերել։ Այ եթե բախտս չի բերել, ու միսը քիչ է եղել, կարող է գիշերը էն չիփսերի մասին հիշեմ, որ չգիտեմ ով կես տարի առաջ բերել էր, ու ես պահարանի խորքում նա վսյակի պահել էի։

    Վոբշմ, մսից ճիշտը չկա, ես Վիշապի կողմից եմ

  7. #20
    Բարի ճանապարհ One_Way_Ticket-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    19.03.2009
    Հասցե
    Ուղևորի ծոցագրպան
    Տարիք
    40
    Գրառումներ
    3,624
    Բլոգի գրառումներ
    32
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Հա, մի բան էլ։ Կովիդային սահմանափակումների հազվագյուտ լավ կողմերից մեկն այն եղավ, որ gym գնալու փոխարեն գանտելներ առա, սկսեցի տանը մարզվել։ Շատ հարմար է, եթե զգում եմ, որ մի քիչ շատ կերա, վերցնում, խառը վարժություններ եմ անում։ Դա էլ է երևի (հաստատ) նպաստում կայուն քաշին (կամ ավելի ճիշտ, կայուն փորին, թե չէ մկանային մասսան իհարկե շատ ուտելուց ու մարզվելուց մեծանում է, ու քչից համապատասխանաբար փոքրանում)։

  8. #21
    Պատվավոր անդամ

    Գրանցման ամսաթիվ
    05.09.2009
    Հասցե
    Ժամի թաղ
    Գրառումներ
    7,824
    Mentioned
    12 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ես առանց հացի բան չեմ ուտում։ Էդքան էլ համաձայն չեմ, որ հայկական դիետան վատն ա։ Լավաշը շատ բարակ հաց ա, մատնաքաշը` փուչ փուչ։ Սնունդը հնարավորինս քիչ համեմունքներ ունի, որ շատ չուտես։ Թթվեղենը օգտակար ա մարսողությանը։ Բանջարեղեն ու կանաչեղենը շատ։ Միրգը` շատ։ Խորովածը էկոլոգիապես մաքուր։ Հայաստանում գիրությունը շատ ուտելուց ա, ոչ թե անառողջ ուտելիս։ Դրսերում հորմոնալ անառողջ գիրությունը ավելի հաճախ ա հանդիպում։ Ես շատ հայկական եմ սնվում, մի քիչ իտալական, բայց մենք էլ ենք մակարոնեղեն շատ օգտագործում։ Գլուխ գովալ չլինի, մազերիս սպիտակը չլիներ, քսան տարեկանի կազմվածք ունեմ։ Գիշեր ցերեկ դիետայի մասին չեմ մտածում, բայց սնվում եմ հայավարի` պարզ։ Շաքար ունեցող ընկերս մի շաբաթ մոտս էր, թե քաղցր ենք կերել, թե հաց, բայց շաքարը նկատելի իջել էր։

  9. Գրառմանը 4 հոգի շնորհակալություն են հայտնել.

    enna (07.01.2023), StrangeLittleGirl (08.01.2023), Յոհաննես (08.01.2023), Նաիրուհի (10.01.2023)

  10. #22
    Բարի ճանապարհ One_Way_Ticket-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    19.03.2009
    Հասցե
    Ուղևորի ծոցագրպան
    Տարիք
    40
    Գրառումներ
    3,624
    Բլոգի գրառումներ
    32
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Մեջբերում Շինարար-ի խոսքերից Նայել գրառումը
    Հայաստանում գիրությունը շատ ուտելուց ա, ոչ թե անառողջ ուտելիս։
    Համաձայն եմ։ Հայկական ուտելիքը ամեն առումով ընտիր է։ Համը հանում են տարատեսակ "որ չկերար, կնեղանամ"-ն ու այլ մշակութային նորմերը։

  11. #23
    Եսիմ
    Յոհաննես-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    08.02.2014
    Հասցե
    Սլոյի յատաղ
    Գրառումներ
    2,667
    Mentioned
    32 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Մեջբերում Շինարար-ի խոսքերից Նայել գրառումը
    Ես առանց հացի բան չեմ ուտում։ Էդքան էլ համաձայն չեմ, որ հայկական դիետան վատն ա։ Լավաշը շատ բարակ հաց ա, մատնաքաշը` փուչ փուչ։ Սնունդը հնարավորինս քիչ համեմունքներ ունի, որ շատ չուտես։ Թթվեղենը օգտակար ա մարսողությանը։ Բանջարեղեն ու կանաչեղենը շատ։ Միրգը` շատ։ Խորովածը էկոլոգիապես մաքուր։ Հայաստանում գիրությունը շատ ուտելուց ա, ոչ թե անառողջ ուտելիս։ Դրսերում հորմոնալ անառողջ գիրությունը ավելի հաճախ ա հանդիպում։ Ես շատ հայկական եմ սնվում, մի քիչ իտալական, բայց մենք էլ ենք մակարոնեղեն շատ օգտագործում։ Գլուխ գովալ չլինի, մազերիս սպիտակը չլիներ, քսան տարեկանի կազմվածք ունեմ։ Գիշեր ցերեկ դիետայի մասին չեմ մտածում, բայց սնվում եմ հայավարի` պարզ։ Շաքար ունեցող ընկերս մի շաբաթ մոտս էր, թե քաղցր ենք կերել, թե հաց, բայց շաքարը նկատելի իջել էր։
    Երևի վերջին մեկ տարում ավելի լավ գրառում չէի տեսել

  12. #24
    Պատվավոր անդամ
    StrangeLittleGirl-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    18.03.2006
    Հասցե
    Լապլանդիա
    Գրառումներ
    24,583
    Բլոգի գրառումներ
    18
    Mentioned
    41 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ընդհանրապես, մարդկային օրգանիզմները շատ տարբեր են, տարբեր գենետիկա ունեն, տարբեր պահանջներ ունեն։ Սննդակարգի դեպքում չկա one size fits all տարբերակ, հետևաբար ասելը, թե էսինչն անառողջ ա, մի կերեք, էսինչն առողջ ա, կերեք, բավական սխալ ա ու վտանգավոր։ Ասենք դիաբետ ունեցողի համար շաքար ու սպիտակ հացն ա վնասակար, իսկ մարաթոն վազողները վազքի նախորդ օրը կամ մի քանի ժամ առաջ մեծ ամանով մակարոն են ուտում։ Կամ ասենք լակտոզ ինտոլերանտի համար կաթնամթերքը փորացավանք ա, իսկ հղի կնոջ համար կալցիումի անհրաժեշտ աղբյուր։ Մարդու սննդային պահանջները կախված են լիքը պարամետրերից. տարվա եղանակ, ֆիզիկական ակտիվություն, գենետիկա, առողջական ու ֆիզիոլոգիական վիճակ և այլն։ Սննդի ինչպես քանակական, էնպես էլ որակական պահանջները փոխվում են էս բոլոր գործոններից կախված։ Ու իհարկե ցանկացած իրավիճակում չափի մեջ մնալը լավ ա։ Իսկ ընդհանրապես երբ մարդ սովորում ա իր օրգանիզմի պահանջներին ուշադրություն դարձնել, ընդհանրապես հրաշալի ա։

    Կոնկրետ հղիության ժամանակ բնականից սննդի պահանջն ավելանում ա. ի վերջո նոր օրգանիզմ ա ձևավորվում, ու էդ օրգանիզմի համար «շինանյութ» ա պետք։ Եթե սննդով չի մտնում էդ «շինանյութը», մոր պաշարներն են օգտագործվում, մոր առողջությունն ա դրանից տուժում։ Ու հղիության ժամանակ մսի պահանջն էլ ա նորմալ. էդ «շինանյութը» հիմնականում սպիտակուց ա, որի ամենահեշտ աղբյուրը միսն ա։ Էդ միսը հացեղենով փոխարինելով օրգանիզմ մտնում են անիմաստ ածխաջրեր, որոնք կարող են մոր ու պտղի քաշն ավելացնել, բայց լիարժեք չծառայել էդ շինարարական պրոցեսին։ Պլյուս միսը երկաթի աղբյուր ա, իսկ հղիության ժամանակ արյան քանակի մեծացման հետ մեկտեղ մեծանում ա երկաթի պահանջը։

  13. Գրառմանը 2 հոգի շնորհակալություն են հայտնել.

    enna (08.01.2023), Վիշապ (08.01.2023)

  14. #25
    Պատվավոր անդամ
    StrangeLittleGirl-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    18.03.2006
    Հասցե
    Լապլանդիա
    Գրառումներ
    24,583
    Բլոգի գրառումներ
    18
    Mentioned
    41 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Մեջբերում Շինարար-ի խոսքերից Նայել գրառումը
    Ես առանց հացի բան չեմ ուտում։ Էդքան էլ համաձայն չեմ, որ հայկական դիետան վատն ա։ Լավաշը շատ բարակ հաց ա, մատնաքաշը` փուչ փուչ։ Սնունդը հնարավորինս քիչ համեմունքներ ունի, որ շատ չուտես։ Թթվեղենը օգտակար ա մարսողությանը։ Բանջարեղեն ու կանաչեղենը շատ։ Միրգը` շատ։ Խորովածը էկոլոգիապես մաքուր։ Հայաստանում գիրությունը շատ ուտելուց ա, ոչ թե անառողջ ուտելիս։ Դրսերում հորմոնալ անառողջ գիրությունը ավելի հաճախ ա հանդիպում։ Ես շատ հայկական եմ սնվում, մի քիչ իտալական, բայց մենք էլ ենք մակարոնեղեն շատ օգտագործում։ Գլուխ գովալ չլինի, մազերիս սպիտակը չլիներ, քսան տարեկանի կազմվածք ունեմ։ Գիշեր ցերեկ դիետայի մասին չեմ մտածում, բայց սնվում եմ հայավարի` պարզ։ Շաքար ունեցող ընկերս մի շաբաթ մոտս էր, թե քաղցր ենք կերել, թե հաց, բայց շաքարը նկատելի իջել էր։
    Համաձայն եմ լրիվ։ Հայկական խոհանոցը շատ առողջ խոհանոց ա։ Պլյուս սեզոնային ա, այսինքն ջերմաստիճանի փոփոխություններին հարմարվելու հատկություն ունի, ի տարբերություն շատ այլ խոհանոցների, երբ կլոր տարին նույն բանն են ուտում։

    Կարծում եմ Հայաստանում գիրությունը նաև ֆիզիկական ակտիվության պակասից ա, իսկ դա էլ իր հերթին սոցիալ-տնտեսական վիճակից ա։ Մարդկանց մեծ մասը միջոցներ, ժամանակ, տրամադրություն ու գիտելիք չունեն, որ ջիմի բաժանորդագրություն առնեն կամ առավոտները դուրս գան վազելու կամ էլ յոգայի դասերի գնան։

  15. Գրառմանը 1 հոգի շնորհակալություն է հայտնել.

    Շինարար (08.01.2023)

  16. #26
    Պատվավոր անդամ
    Վիշապ-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    03.12.2007
    Հասցե
    Կալիֆորնիա, գյուղ Արևահովիտ
    Գրառումներ
    7,474
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Մեջբերում Շինարար-ի խոսքերից Նայել գրառումը
    Ես առանց հացի բան չեմ ուտում։ Էդքան էլ համաձայն չեմ, որ հայկական դիետան վատն ա։ Լավաշը շատ բարակ հաց ա, մատնաքաշը` փուչ փուչ։ Սնունդը հնարավորինս քիչ համեմունքներ ունի, որ շատ չուտես։ Թթվեղենը օգտակար ա մարսողությանը։ Բանջարեղեն ու կանաչեղենը շատ։ Միրգը` շատ։ Խորովածը էկոլոգիապես մաքուր։ Հայաստանում գիրությունը շատ ուտելուց ա, ոչ թե անառողջ ուտելիս։ Դրսերում հորմոնալ անառողջ գիրությունը ավելի հաճախ ա հանդիպում։ Ես շատ հայկական եմ սնվում, մի քիչ իտալական, բայց մենք էլ ենք մակարոնեղեն շատ օգտագործում։ Գլուխ գովալ չլինի, մազերիս սպիտակը չլիներ, քսան տարեկանի կազմվածք ունեմ։ Գիշեր ցերեկ դիետայի մասին չեմ մտածում, բայց սնվում եմ հայավարի` պարզ։ Շաքար ունեցող ընկերս մի շաբաթ մոտս էր, թե քաղցր ենք կերել, թե հաց, բայց շաքարը նկատելի իջել էր։
    Շինարար ջան, առանց հացի բան չի ուտում լիքը մարդ, աշխարհի կեսը առհասարակ նստած է հացահատիկի վրրա, էն մյուս կեսն էլ` բրնձի։ Եվ այո, ածխաջրերը կազմում են մեծամասնության կերաբաժնի մեծ մասը։ Բայց աշխարհի բնակչության 40 տոկոսը քաշի ավելցուկ ունի, իսկ հիսունից բարձր տարիքում առողջ մարդ ճարելը, որ հիվանդանոցի տեղը չգիտի, պրոբլեմ է։
    Իսկ էն խոսակցությունները, թե ես այս եմ ուտում ու այն ու ոչ մի խնդիր չունեմ, նման են էն խոսակցություններին, որ ասում է` պապս ծխող խմող էր, 96 տարի ապրեց ու մեռավ սերֆինգի ժամանակ սեքս անելուց։
    Եթե մարդս առողջ մետաբոլիզմ ունի ու հացն ու կարկանդատկները խնդիր չեն, շնորհավորում եմ։
    Առհասարակ մետբոլիզմի վրա բացի ընդունած սնունդից, ազդում են նաև ընդունած սնունդի հաճախականությունը, օրվա ընթացքում մարդուս ակտիվ լինելը, քնի որակն ու տևողությունը ու սթրեսները։
    Վերջիններս կարող են այնպես ազդել, որ նույնիսկ թվացյալ առողջ բաներով սնվող մարդու մոտ մարսողական խանգարումներ կարող են առաջանալ։
    Առհասարակ դինջ կամ ֆլեգմատիկ խառնվածք ունեցող մարդիկ ավելի քիչ խնդիրներ ունենալու հակվածություն ունեն, քան ալլոք։
    Ռեգուլյար սպորտով զբաղվող մարդիկ որ օրվա մեջ հասցնում են վառել ընդունած ածխաջրերը, ու ասենք կորտիզոլի խնդիր չունեն, ապա բալանսը կպահպանեն։

    Բայց ասենց էն մարդկնց մոտ, որ արդեն բալանսը խախտվել է, ապա «նորմալ», կամ ասենք միջերկրական սննդակարգը վայթե չի օգնելու, այսինքն բալանսը վերականգնելու համար հատուկ սննդակարգ է պետք ու էլի լրացուցիչ միջոցներ։ Մետաբոլիկ պրոբլեմները լուծելու լավագույն սննդակարգներից են կետոն ու կառնիվորը, այսինքն հայկական սննդակարգն իր բարակ հացերով ու աղքատիկ համեմունքներով լուծում չի հանդիսանում։
    Ու ես համաձայն չեմ, որ հայկական սննդակարգը լավն է, մեր կերաբաժնում սալաթները ավելի քիչ մաս են կազմում, քան հացամթերքը, իսկ շարժողականության ու մարզավիճակի տեսակետից էնպես չի, որ ասենք իտալացիները մեզնից ավելի շատ են մարզասրահ գնում, բայց իտալացիների մեջ կախ ընկած փորերով մարդիկ շատ ավելի քիչ են։
    Եթե ես հղի լինեի ու մետաբոլիկ խնդիր ունենայի լուծելու, ապա`
    – սննդակարգից կբացառեի բոլոր հացամթերքները, որովհետև Բյուրն էլ ասեց` սրանց մեջ սննդանյութը շատ քիչ մաս է կազմում, ամերիկացիք ասում են` «դատարկ էներգիա»
    – Կքչացնեի ձավարեղենը, կարտոֆիլն ու մնացած օսլաները, սրանք էլ առանձնապես սննդանյութի տեսակետից բան չեն ներկայացնում, բայց հավեսով ծանրաբեռնում են մարսողական համակարգը
    – կբացառեի բոլոր վերամշակված ալրեղենը, ձեթերը, հրուշակեղենը, բնական ու արհեստական շաքարեղենը, շոկոլադեղենը (միայն մաքուր շոկոլադը առանց շաքարի ու հավելումների կարելի է)
    – մեծ բաժիններով սալաթներ կավելացնեի, հիմնականում կաղամբազգիներից ու մուգ գույներով կանաչեղենից բաղկացած, բայց կաղամբեղենը թեթև խաշած ավեի օգտակար է ու ավելի դյուրամարս
    – կավելացնեի թարմ մսեղեն ու հավկիթ, ու չյուղազրկված սերուցքային կաթնամթերք, կարագի յուղ ու սերուցք
    – ընդեղեն, ձիթապտղի յուղ, ավոլադոյի ձեթ, կոկոսի յուղ
    – եթե քացրի լրացման անհրաժեշտություն կա, վերապահումներով կարելի է բնական մեղր շատ քիչ քանակությամբ,
    իսկ շաքարներից թերևս էլի վերապահումներով կարելի է ստեվիա, monk fruit, որոնց գլուցեմիկ ինդեքսը ցածր է
    – Այո, թթվեղենը օգտակար է, մասնավորապես կաղամբի թթուն ու կորեական կիմչին
    – Համեմունքները օգտակար են ու իրականում շատ ուտելու վրա չեն ազդում, այլ նպաստում են էնզիմների սինթեզելուն ու մարսողությանը
    Վերջին խմբագրող՝ Վիշապ: 08.01.2023, 02:42:
    Si vis pacem, para bellum

  17. Գրառմանը 1 հոգի շնորհակալություն է հայտնել.

    enna (08.01.2023)

  18. #27
    Պատվավոր անդամ Ներսես_AM-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    25.06.2006
    Գրառումներ
    4,303
    Բլոգի գրառումներ
    1
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Մեջբերում Վիշապ-ի խոսքերից Նայել գրառումը
    Ու ես համաձայն չեմ, որ հայկական սննդակարգը լավն է, մեր կերաբաժնում սալաթները ավելի քիչ մաս են կազմում, քան հացամթերքը, իսկ շարժողականության ու մարզավիճակի տեսակետից էնպես չի, որ ասենք իտալացիները մեզնից ավելի շատ են մարզասրահ գնում, բայց իտալացիների մեջ կախ ընկած փորերով մարդիկ շատ ավելի քիչ են։
    Ասածներդ իրար չե՞ն հակասում։ Հիմա էդ մակարոննիկները սաղ օրը պիցցա, պաստա, լազանյա, տիրամիսու ու ջելատո ուտելով ո՞նց են անփոր ֆռֆռում‎‎։

  19. #28
    Պատվավոր անդամ
    Վիշապ-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    03.12.2007
    Հասցե
    Կալիֆորնիա, գյուղ Արևահովիտ
    Գրառումներ
    7,474
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Մեջբերում Ներսես_AM-ի խոսքերից Նայել գրառումը
    Ասածներդ իրար չե՞ն հակասում։ Հիմա էդ մակարոննիկները սաղ օրը պիցցա, պաստա, լազանյա, տիրամիսու ու ջելատո ուտելով ո՞նց են անփոր ֆռֆռում‎‎։
    Նախ մակարոնի գլյուցեմիկ ինդեքսը 40-50 է, իսկ հացինը`70։
    Երկրորդ` կարծում եմ, թյուր տպավորություն է, թե իտալացիների հիմնական սնունդը պիցցան ու պաստան են, իրենց ռացիոնում մսեղենը, ծովամթերքն ու բանջարեղենը մասնավորապես արտիշոկով ու զուկկինիով ու ձիթապտղի յուղով ահագին մաս են կազմում։ Իտալական ու հունական խոհանոցները ըստ «դասական» սննդաբանների առաջին դիրքերում են։
    Վերջին խմբագրող՝ Վիշապ: 08.01.2023, 07:38:
    Si vis pacem, para bellum

  20. #29
    Պատվավոր անդամ
    StrangeLittleGirl-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    18.03.2006
    Հասցե
    Լապլանդիա
    Գրառումներ
    24,583
    Բլոգի գրառումներ
    18
    Mentioned
    41 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Մեջբերում Վիշապ-ի խոսքերից Նայել գրառումը
    Նախ մակարոնի գլյուցեմիկ ինդեքսը 40-50 է, իսկ հացինը`70։
    Երկրորդ` կարծում եմ, թյուր տպավորություն է, թե իտալացիների հիմնական սնունդը պիցցան ու պաստան են, իրենց ռացիոնում մսեղենը, ծովամթերքն ու բանջարեղենը մասնավորապես արտիշոկով ու զուկկինիով ու ձիթապտղի յուղով ահագին մաս են կազմում։ Իտալական ու հունական խոհանոցները ըստ «դասական» սննդաբանների առաջին դիրքերում են։
    Ինչպես հացերը, էնպես էլ մակարոնեղենը շատ տարբեր են լինում ըստ գլիկեմիկ ինդեքսների։

    Իսկ իտալացիների մասին կարծիքը թյուր չի։ Իտալացիները պարտադիր ամեն օր պաստա են ուտում։ Ընդ որում, ամեն ինչը տեղը տեղին պիտի լինի (սոուսը, պանիրը, մսերը, աղը, ի դեպ, օրինակ Հռոմի շրջանում շատ աղի են ուտում ամեն ինչ)։ Նախաճաշին էլ քաղցր հացաբուլկեղեն են ուտում սուրճի հետ։ Ու ընդհանրապես իրենց խոհանոցում խմորները բավական մեծ տեղ են գրավում։ Այսինքն, իրենց սննդային սովորույթներին նայելով՝ կարելի էր ենթադրել, որ հիմա իտալացիք ճարպակալած ման էին գալիս։

    Բայց մի հետաքրքիր փաստ. իտալացիները շատ կոնսերվատիվ են իրենց սննդային սովորություններում. ռեցեպտներում ոչ մի բան չեն փոփոխում, որ ավելի «առողջ» լինի, ճշգրտորեն հետևում են սննդային կանոններին (օրինակ՝ կապուչինոն նախաճաշի ըմպելիք ա, դրանից հետո չեն խմում, վոնգոլեի հետ պանիր չի կարելի, սուրճը դեսերտից հետո մենակ, ոչ թե դեսերտի հետ և այլն)։ Ու կարծում եմ հենց էս պահպանողականությունն ա, որ իրենց էդպես առողջ ա պահում, որովհետև իտալական խոհանոցը շատ խիստ կերպով հարմարված ա իրանց կլիմային, ապրելակերպին ու գենետիկային։ Եթե դու վերցնես իտալական սննդային սովորույթները, բերես Սկանդինավիա, լիքը առողջական խնդիրներ կառաջանան։ Ասենք օրինակ Իտալիայում ութից հետո են ընթրում նաև շոգի պատճառով, ու դա լրիվ համահունչ ա կլիմայական պայմաններին։ Իսկ Դանիայում տարվա հալալ կեսը չորսից հետո մութ ա, ու ութի կողմերը օրգանիզմը մանրից սկսում ա հանգել, քնելու պատրաստվել։ Էդ ժամին ուտես, անկախ նրանից ինչ ես ուտում, մարսողությունդ, քունդ ու ամեն ինչը հետը կխանգարվի։

    Մի խոսքով, նորից. one size fits all չկա։ Սննդակարգը շատ ինդիվիդուալ ա։

  21. Գրառմանը 1 հոգի շնորհակալություն է հայտնել.

    Freeman (08.01.2023)

  22. #30
    Պատվավոր անդամ
    StrangeLittleGirl-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    18.03.2006
    Հասցե
    Լապլանդիա
    Գրառումներ
    24,583
    Բլոգի գրառումներ
    18
    Mentioned
    41 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Մեջբերում Վիշապ-ի խոսքերից Նայել գրառումը
    Եթե ես հղի լինեի ու մետաբոլիկ խնդիր ունենայի լուծելու, ապա`
    – սննդակարգից կբացառեի բոլոր հացամթերքները, որովհետև Բյուրն էլ ասեց` սրանց մեջ սննդանյութը շատ քիչ մաս է կազմում, ամերիկացիք ասում են` «դատարկ էներգիա»
    – Կքչացնեի ձավարեղենը, կարտոֆիլն ու մնացած օսլաները, սրանք էլ առանձնապես սննդանյութի տեսակետից բան չեն ներկայացնում, բայց հավեսով ծանրաբեռնում են մարսողական համակարգը
    – կբացառեի բոլոր վերամշակված ալրեղենը, ձեթերը, հրուշակեղենը, բնական ու արհեստական շաքարեղենը, շոկոլադեղենը (միայն մաքուր շոկոլադը առանց շաքարի ու հավելումների կարելի է)
    – մեծ բաժիններով սալաթներ կավելացնեի, հիմնականում կաղամբազգիներից ու մուգ գույներով կանաչեղենից բաղկացած, բայց կաղամբեղենը թեթև խաշած ավեի օգտակար է ու ավելի դյուրամարս
    – կավելացնեի թարմ մսեղեն ու հավկիթ, ու չյուղազրկված սերուցքային կաթնամթերք, կարագի յուղ ու սերուցք
    – ընդեղեն, ձիթապտղի յուղ, ավոլադոյի ձեթ, կոկոսի յուղ
    – եթե քացրի լրացման անհրաժեշտություն կա, վերապահումներով կարելի է բնական մեղր շատ քիչ քանակությամբ,
    իսկ շաքարներից թերևս էլի վերապահումներով կարելի է ստեվիա, monk fruit, որոնց գլուցեմիկ ինդեքսը ցածր է
    – Այո, թթվեղենը օգտակար է, մասնավորապես կաղամբի թթուն ու կորեական կիմչին
    – Համեմունքները օգտակար են ու իրականում շատ ուտելու վրա չեն ազդում, այլ նպաստում են էնզիմների սինթեզելուն ու մարսողությանը
    Վիշապ ջան, էլի եմ ասում, սենց հարցերը շատ անհատական են, չես կարա բոլոր հղիներին նույն խորհուրդը տաս։ Նայի, ես մի հղի կնոջ եմ ճանաչում, որ տեղից շատ արագ մետաբոլիզմով նիհարիկ աղջիկ ա։ Իրան բժիշկը խորհուրդ ա տվել հաց շատ ուտել, որտև իրան, ի տարբերություն այլ հղիների, պետք ա քաշ շատ հավաքել։

    Հետո, հղիների մոտ շատ ժամանակ փորկապություն ա լինում։ Իսկ կաթնամթերքը նպաստում ա փորկապությանը։ Դրա համար կախված էս խնդիրներից կարող ա կոնկրետ հղիի համար ավելի ճիշտ լինի կաթնամթերքը բացառել, փոխարենը կալցիումի հավելում ընդունել։

    Երրորդ, հղիության ուշ փուլերում մարսողության խանգարումներ են լինում օրինակ ասենք ռեֆլյուքսի տեսքով։ Էդ դեպքում պետք ա խուսափել օրինակ թթուներից ու սուր համեմունքներից։

    Չորրորդ, հղիները հաճախ սրտխառնոց են ունենում տարատեսակ սննդի նկատմամբ, ու էնքան էլ հեշտ չի խորհուրդ տալը օրինակ բանջարեղեն ընդունելը (հենց բանջարեղենից սրտխառնոցը բավական սովորական երևույթ ա հղիների մոտ)։

    Յուրաքանչյուր մարդու, հատկապես հղիի սննդակարգը պետք ա որոշվի իր բժշկի հետ՝ հենվելով ռիսկի գործոնների, եղած ֆիզիոլոգիական ու կենսաքիմիական տվյալների, սիմպտոմների, գեստացիոնալ տարիքի և այլնի վրա։

  23. Գրառմանը 1 հոգի շնորհակալություն է հայտնել.

    enna (08.01.2023)

Էջ 2 9-ից ԱռաջինԱռաջին 123456 ... ՎերջինըՎերջինը

Թեմայի մասին

Այս թեման նայող անդամներ

Այս պահին թեմայում են 1 հոգի. (0 անդամ և 1 հյուր)

Էջանիշներ

Էջանիշներ

Ձեր իրավունքները բաժնում

  • Դուք չեք կարող նոր թեմաներ ստեղծել
  • Դուք չեք կարող պատասխանել
  • Դուք չեք կարող կցորդներ տեղադրել
  • Դուք չեք կարող խմբագրել ձեր գրառումները
  •