User Tag List

Ցույց են տրվում 31 համարից մինչև 45 համարի արդյունքները՝ ընդհանուր 126 հատից

Թեմա: Մետաբոլիզմի ու սննդակարգի մասին խառը քննարկումներ

Ծառի տեսքով դիտում

Նախորդ գրառումը Նախորդ գրառումը   Հաջորդ գրառումը Հաջորդ գրառումը
  1. #1
    Պատվավոր անդամ
    Վիշապ-ի ավատար
    Գրանցման ամսաթիվ
    03.12.2007
    Հասցե
    Կալիֆորնիա, գյուղ Արևահովիտ
    Գրառումներ
    7,474
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Մետաբոլիզմի ու սննդակարգի մասին խառը քննարկումներ

    Առաջարկում եմ սույն թեմայում քննարկել մարդուս մետաբոլիզմի, տարբեր սննդակարգերի ու դրանց հետ կապված հետազոտությունների մասին` առանձնացնելով «Կլիմայի փոփոխությունների դեմ մարդկության ձեռնարկած միջոցներն ու դրանց էֆեկտիվությունը» թեմայից։

    Մեջբերում մարդ եղած վախտ-ի խոսքերից Նայել գրառումը
    Անդրադառնում եմ @Վիշապի վերջին մի քանի գրառումներին

    Քո գրառումներից տենց տպավորություն ա, ոնց-որ կենդանական սննդի ալտերնատիվը խոր մշակում անցած սնունդն ա, բայց էդ բոլոր թվարկածդ խորը մշակում անցած, ահավոր կալորիական, հաճախ ածխաջրերի աբսուրդ քանակ պարունակող, քո ասած արհեստական աղբը չի էլ քննարկվում որպես ալտերնատիվ։ Ալտերնատիվը բանջարեղեններն են, ընդեղենը և այլն, որոնք նաև աղիների միկրոֆլորայի բազմազանությանն են նպաստում։ Աղիներում բակտերիաների բազմազանությունն էլ (դրա անկումը) վերջերս ահագին հետազոտություններով նեյրոլոգիալան երևույթների հետ են կապվում (ալցհայմերից սկսած, դեպրեսիաներով վերջացրած)։ Նենց-որ քո ասած “սնունդը ուղեղի վրա ազդում ա”-ն լիքը դեպքերում հաստատված ու դեռ ակտիվ հետազոտվող թեմա ա։ Ըտեղ էլ կա էն կոնսենսուսը, որ ինչքան բազմազան սնունդ (հատկապես բազմազան բանջարեղեններ), էնքան բազմազան միկրոֆլորա, էնքան լավ:

    Էս հագեցած ճարպերի, ձվի թեմայով հետազոտությունների նկատմամբ հակակրանքդ ոնց-որ հնչի “ես ուզում եմ օրը ասենք 3,4,5,10 հատ ձու ուտեմ, ինձ ոչ մեկ չասի, որ էդ վատ ա”: Էդ հետազոտությունները ասում են, որ կա ռիսկ խոլեստերինի քանակի պատճառով: Դու ասում ես, որ խոլեստերինդ ստուգել ես, նորմայի մեջ ա, էլ ինչի՞ հետ ա կապված էդ անհամաձայնությունդ։ Շատ հնարավոր ա, որ դու խոլեստերինը արագ ես քայքայում (որտև գեներ), բայց մարդկանց մեծամասնությունը էդքան արագ չի քայքայում ու օրեկան 3-4 ձուն իրանց մոտ մի քանի տարում անոթները լրիվ խցանում ա։ Էդ արդյունքները միջինացված թվեր են հազարավոր մարդկանց համար, բայց եթե դու էդ միջինացվածից շատ տարբեր սննդակարգ ես գտել քո համար, որը քո համար աշխատում ա, դու քեզ լավ ես զգում, խոլեստերինդ էլ նորմայի մեջ ա, ապա ջանդ սաղ։
    Մսակերների ու բուսակերների միկրոբիոմները տարբեր են, ու այո` բուսակերներինը ավելի բազմազան է, ըստ տարբեր հետազոտությունների։ Բայց դրանից աանմիջականորեն չի բխում, որ բուսակերությունը «ավելի լավ է», պարզապես բույսերից մարդուն անհրաժեշտ սննդանյութերը սինթեզելու համար ավելի շատ միկրոբներ են պետք, իսկ կենդանական ուտելիքից` ավելի քիչ։ Եվ այդ իսկ պատճառով, բուսական սնունդը հաճախ ավելի դժվար է մարսվում, քան թե կենդանականը` միայն բուսական սննդից անհրաժեշտ սննդանոյւթերը ստանալն ավելի բարդ է, քան` միայն կենդանականից, որովհետև կենդանականը սննդանյութերի շատ ավելի լայն սպեկտր է ապահովում ու ավելի հեշտ է մարսվում, սրա մասին էլ լիքը հետազոտություններ կան։ Իսկ միկրոբիոմի բազմազանության վրա ազդում է առաջին հերթին արհեստական աղբը, այսինքն ալցհայմերը կանխարգելելու համար առաջին հերթին արհեստական աղբից է պետք հրաժարվել ու ոչ թե մսից։
    Նորից եմ ասում` կենդանական սնունդը ավելի հեշտ է մարդու կողմից յուրացվում, քան բուսականը, սա տրիվիալ է, նույնիսկ որևէ հղում էլ չեմ բերի, ինքներդ գտեք։
    Կենդանական սնունդը դեմոնիզացվել ա երկու ապուշ պատճառով` որոշ խակ «գիտնականներ» կապ են գտել արյան մեջ խոլեստերինի ու սրտանոթային հիվանդությունների միջև, ու որից թյուրիմացաբար եզրակացրել են, թե սնունդի մեջ խոլեստերինն է պատճառը, ու սրանից էլ իրենց հերթին օգտվել են էժան «սնունդի» արդյունաբերությունները, իրենց «բուսական» լոգոներով ու մոլորենցնող պրոպագնդայով, որի արդյունքում վերջին հիսուն տարում շաքարախտը, սրտի ու երիկամների հիվանդությունները, քաղցքեղն ու մնացած մետաբոլիկ պրոբլեմները մի խայտառակ բում են առաջացրել, հիվանդանոցներում էլ տեղ ու դադար չկա։ Անցյալ դարի սկզբին մարդիկ շատ չգիտեին սրտի հիվանդությունների մասին։

    200 հազար տարի մարդս մսով էր ապրում, նոր ապուշներ են հայտնվել, որ քարոզում են, թե միսը վնաս է, բուսակերություն ու միկրոֆլորայի բազմազանություն է պետք, ու էդ մարդիկ մի հատ ինչ–որ չեն քննարկում էն բոլոր սինթետիկ աղբն ու շաքարեղենրը, որ մետաբոլիզմի հերն անիծում են, բայց կենտրոնանում են ձվի միջի խոլեստերինի վրա։
    Ես բացարձակ որևէ խնդիր չունեմ բուսակներների հետ, բայց խնդրում եմ, դա մի վերածեք նորմի ու պրոպագանդայի անտրամաբանական հիմնավորումներով ու իմբեցիլների ու մաֆիայի «հետազոտություններով», դա դառնում է կրոն ու ճիզվիտություն դրանից բխող խայտառակ հետևանքներով։
    Si vis pacem, para bellum

  2. Գրառմանը 1 հոգի շնորհակալություն է հայտնել.

    One_Way_Ticket (18.12.2022)

Թեմայի մասին

Այս թեման նայող անդամներ

Այս պահին թեմայում են 1 հոգի. (0 անդամ և 1 հյուր)

Էջանիշներ

Էջանիշներ

Ձեր իրավունքները բաժնում

  • Դուք չեք կարող նոր թեմաներ ստեղծել
  • Դուք չեք կարող պատասխանել
  • Դուք չեք կարող կցորդներ տեղադրել
  • Դուք չեք կարող խմբագրել ձեր գրառումները
  •