Լվացեք ձեռքերը՝ քանի փորձանք չի պատահել
Գերմանիայում, որտեղ արդեն մեկ ամիս է` գրոհում է E.coli մանրէն, դեռ շատ լարված վիճակ է. շուկաներն ու կրպակները լցված են բանջարեղենով, իսկ գերմանացիները սպասում են, թե երբ են իրենց կարգին բացատրելու, թե ով է մեղավոր և ինչ է պետք անել: Ուրեմն աղիքային վարակների մասին խոսելու ճիշտ ժամանակն է:
Կարևոր է
Սուր աղիքային վարակների ժամանակ չի կարելի հակալուծային միջոցներ օգտագործել, քանի որ օրգանիզմի թունավորումն ավելի կխորանա, և հետևանքներն ավելի լուրջ կլինեն:
Աղիքային վարակ՝ ընդհանուր և հավերժական թեմա
Եվրոպայում շարունակվում է բանջարեղենային տագնապը, իսկ մենք չգիտես ինչու մեզ ապահով ենք համարում այդ սարսափելի E.coli-ից (անունը կարծես թե բոլորն են մտապահել)` հիմնվելով այն փաստի վրա, որ մոտակա 3-4 ամիսներին մեզ եվրոպական բանջարեղեն պետք չի գալու՝ մերն էլ է հասել: Բայց տեղական բանջարեղենը դեռ չի երաշխավորում մեր անվտանգությունը, քանի որ այդ վարակները տարածված են ամբողջ աշխարհում, և ոչ մի, նույնիսկ գերքաղաքակիրթ երկիր դրանցից ապահովագրված չէ:
Ինչպե՞ս խուսափել հիվանդանալուց
Աղիքային վարակների գլխավոր պատճառներն են հում (այսինքն քիչ եփած, քիչ տապակած) միսը, վարակված ջուրը, այդ ջրով լվացված բանջարեղենն ու միրգը: Եվ պետք է շատ ջանքեր գործադրել, որպեսզի դրանք հանկարծ չընկնեն մեր օրգանիզմի մեջ: Ձեռքերն ինչպես հարկն է լվանալ ոչ միայն զուգարանից դուրս գալուց կամ փողոցից տուն գալուց հետո, այլև սնունդ պատրաստելուց առաջ և հետո. ի վերջո իզուր չեն աղիքային վարակները նաև«կեղտոտ ձեռքերի հիվանդություններե անվանում: Լավ լվացեք այն սպասքը, որի մեջ հում մթերք է եղել և երբեք հում մթերքը պատրաստի սննդի հետ մի պահեք: Միսը լավ եփեք կամ տապակեք, ջուրը եռացրեք` հետո խմեք, բանջարեղենն ու մրգերը լավ լվացեք: Դե և հասկանալի է` հրաժարվեք մրգերը շուկայում համտեսելու սովորությունից, ինչը մի քանի անգամ բարձրացնում է վարակվելու հավանականությունը:
Եթե արդեն հիվանդացել ես
Առաջին կարևոր և պարտադիր պայմանը (ցավոք, աղիքային հիվանդություններ ունեցողների մեծամասնությունը սովորաբար գերադասում է ժամերով տառապել զուգարանում) անպայման բժշկի դիմելն է, մանավանդ եթե արյան հետք եք նկատում: Թե ինչու է բժշկի գնալը կարևոր՝ հասկանալի է այն լուրերից, որոնք այս ամբողջ վերջին ամսվա ընթացքում հաղորդվում են Գերմանիայից. աղիքային վարակները երբեմն նաև մահվան պատճառ են դառնում: Ոչ միայն որովհետև E.coli մանրէի այս տարատեսակը երիկամների աշխատանքի խափանման պատճառ է դառնում, այլև ջրազրկում է առաջանում, որը հավանական է աղիքային տարբեր սուր վարակների դեպքում: Ջրազրկումը հատկապես վտանգավոր է երեխաների համար, որոնց օրգանիզմում քիչ են ջրի պաշարները և տարեցների համար, որոնց օրգանիզմը թուլացած է. նրանց համար աղիքային վարակները ոչ թե տեսական, այլ շատ իրական վտանգ են: Բացի դրանից՝ աղիքային վարակով տառապող մարդը սպառնալիք է շրջապատի մարդկանց համար՝ հիվանդությունը տանը հաղթահարելու որոշումն ամենայն հավանականությամբ կհանգեցնի նրան, որ հերթով կհիվանդանան նաև տան մյուս անդամները:
Ինչպե՞ս մյուսներին չվարակել
Պետք է հետևել ավանդական կանոններին՝ հիվանդության ամբողջ ընթացքում առանձնացնել սպասքը, զուգարան գնալուց հետո, ուտելուց առաջ և ընդհանրապես հնարավորին չափ հաճախ՝ ջանասիրաբար լվանալ ձեռքերը, հրաժարվել խոհանոցում գործ անելու, առաջին հերթին սնունդ պատրաստելուց (շատ հավանական է, որ վարակը փոխանցվի նրանց, ովքեր պետք է ուտեն ձեր եփած սնունդը):
Հիվանդության պատմություն
Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության Եվրոպական տարածաշրջանային բյուրոյի կարծիքով Գերմանիայում բռնկված աղիքային վարակը Եվրոպայում ամենախոշորն է: Սակայն նման բռնկումները բավականին հաճախակի երևույթ են: Օրինակ.
2009 թ., Չինաստան: Էնտերովիրուսային վարակի բռնկումը տևեց մի քանի ամիս` վարակելով առնվազն 12 հազար մարդու: 50 մարդ մահացավ:
2008 թ., Դանիա: Սալմոնելյոզով վարակվելու ավելի քան հազար դեպք, 6 մահ: Վարակի աղբյուրը խոզի միսն էր:
2006 թ., ԱՄՆ: Մոտ 300 մարդ վարակվեց E.coli-ի վտանգավոր տեսակներից մեկով. երեքը մահացավ:«Մեղավորե ճանաչվեց սպանախը:
2002 թ., Ռուսաստան: Կրասնոդարի շրջանում ավելի քանի հազար մարդ հիվանդացավ արնալուծով դիզենտերիա: Վարակի աղբյուրը կաթնամթերքն էր՝ հետագայում պարզվեց, որ կոմբինատի աշխատողները հիվանդ էին:
Աղբյուր
Էջանիշներ