Ահա մի շատ կարևոր բանջարեղեն մեր առողջության համար
Գազար
Բաղադրությունը: Ջուր 87%, ածխաջրեր 8,5-9% , ճարպեր 0,2%, աղեր՝ 1-1,2% , բջջանյութ՝1,3-1,5%, 0,64մգ երկաթ , վիտամիններ՝ A 6,3մգ , 5մգ C, 0,1-0,7 մգ B նաև D,E, H, K, ամինաձձւընէ«շ կա«ւտինշ ֆւսֆւ« կալիում մանգան . և այլ տարրեր :
Հիպոկրատը գազարը հանձնարարել է երկարատև խռպոտության, հազի, թոքախտի , թութքի դեպքում:
Վան Հելմոնտը գազարի հյությն ուն սերմերն օգտագործել է երիկամներից քարերի, ավազի արտաքսման, Դելա Կրոան՝ արյունոտ լուծի և ճիճուների դեպքում /օրական 2 ճաշի գդալ/:
Պիզանին գտնում է որ գազարը շատացնում է կրծքի կաթը , սերմնահեղուկը:
Ուոքերի տվյալներով՝ հղիության հատկապես վերջին ամիսներին մեծ քանակությամբ գազարի օգտագործումը խիստ նվազեցնում է ապագա երեխայի մոտ արյան վարակի ի հայտ գալու հավանականությունը, իսկ մեծ քանակներով գազարի հյութ օգտագործելու դեպքում / 100-500գ/ բուժվում են օրգանիզմում եղած խոցերը և քաղցկեղի գոյացումները, սրվում է տեսողությունը, հզորանում նյարդային համակարգը բուժվում անպտղությունը:
Էջանիշներ