Այո՛, եթե մայրը յոդի պակաս ունի, շատ հավանական է, որ կրետինիզմով երեխա կծնվի: Սակայն սա բնածին հիվանդություն է, այսինքն՝ կենտրոնական նյարդային համակարգի ձևավորումից հետո չի կարող կրետինիզմ զարգանալ: Փոխարենը կունենանք էնդեմիկ խպիպ:Այսինքն՝ եթե մայրը յոդի պակաս է ունենում, նրա ապագա երեխան կրետինիզմ կունենա՞, թե՞ այդ հիվանդությունը ձեռքբերովի է, ու նորմալ մարդը յոդի պակասից հանկարծ դառնում է մտավոր հետամնաց...
Ես ի՞նչ իմանամՄի հարց էլ. իսկ խանութներում վաճառվող զտված ջրերը յոդ պարունակու՞մ են, թե՞ ոչ։Դժվա՞ր է շշի վրա նայել ջրի բաղադրությունը:
Մեծ քանակությամբ յոդ կա ոչ լավ հասած ընկույզի մեջ: Ինքներդ էլ երևի հիշում եք, որ այդպիսի ընկույզ ուտելուց ձեր ձեռքերը գունավորվում են. դա յոդն է:Իսկ ո՞ր սննդամթերքներն են մեծ յոդ պարունակում։ Կթվարկե՞ս։
Էս էլ որպես լրացուցիչ ինֆորմացիա, հավես չունեմ թարգմանելու
Iodine is typically undesirably low (about 50 micrograms/day compared to a recommended level of about 150 micrograms per day) in UK vegan diets unless supplements, iodine rich seaweeds or foods containing such seaweeds (e.g. Vecon) are consumed. The low iodine levels in many plant foods reflects the low iodine levels in the UK soil, due in part to the recent ice-age. About half the iodine consumption in the UK comes from dairy products. In the US iodised salt is widely used and some other foods are fortified with iodine. In Canada all table salt is iodized. The UK has no iodine fortification strategy for plant foods or salt.
Մեկ էլ մի բան. յոդի ավելցուկն արգելակում է վահանագեղձում հորմոնների արտադրությունը, այսինքն՝ ստացվում է գրեթե նույն պատկերը, ինչ յոդի պակասի դեպքում: Այնպես որ դեղորայքային յոդ առանց բժշկի նշանակման չօգտագործեք: Այն կիրառվում է միայն այն ժամանակ, երբ վահանագեղձի հորմոնների արտադրության մակարդակը շատ բարձր է:
Էջանիշներ