Մեջբերում Բյուրակն-ի խոսքերից Նայել գրառումը
Յոդը մարդուն անհրաժեշտ է հիմնականում վահանգեղձի հորմոնների արտադրման համար: Հայաստանը, ցավոք, այնպիսի գոտում է գտնվում, որտեղ խմելու ջուրը բնականից հագեցած չէ յոդով: Այդ պատճառով այլընտրանքներ են փնտրում՝ յոդացնելով աղը, խմելու ջուրը, ձվերը և այլն:
Իսկ ո՞ր սննդամթերքներն են մեծ յոդ պարունակում։ Կթվարկե՞ս։

Յոդի պակասի հետևանքով երեխաների մոտ կարող է զարգանալ կրետինիզմ հիվանդությունը: Նրանք լինում են կարճահասակ, գիրուկ, մեծ որովայնով, մտավոր հետամնացություն են ունենում:
Այսինքն՝ եթե մայրը յոդի պակաս է ունենում, նրա ապագա երեխան կրետինիզմ կունենա՞, թե՞ այդ հիվանդությունը ձեռքբերովի է, ու նորմալ մարդը յոդի պակասից հանկարծ դառնում է մտավոր հետամնաց...

Մի հարց էլ. իսկ խանութներում վաճառվող զտված ջրերը յոդ պարունակու՞մ են, թե՞ ոչ։ Օրինակ, մենք այստեղ ծորակից ջուր չենք խմում, որովհետև լավը չի, զտված ջուր ենք առնում, չնայած ես դա էլ չեմ խմում, որովհետև անհամ է... Նշանակում է՝ իմ դեպքում յյոդի պակասի հավանականությունն ավելի մե՞ծ է...